"Fart myn man foar skipper", sei it wiif, "Dan far ik foar stjoerman".

"De Babbelaer"

Welkom aan boord van zeiltjalk de "Babbelaer"
Welkom aan boord van onze dagtochten tjalk de "Babbelaer". De Babbelaer is een prachtige originele tjalk die omgebouwd is om met u en uw vriendenclub, bedrijf of familie een onvergetelijke tocht te zeilen op de Waddenzee, Lauwersmeer, IJsselmeer of de Friese meren. Er zijn vele mogelijkheden!

Tijdens ons onderhoud met Scheeps- en Jachtontwerp Gaastmeer om een tekening te maken van een zeilschip voor dagtochten, voortkomend uit een bestaand casco, hadden we twee eisen: het uiterlijk van het schip moest zo authentiek mogelijk blijven maar aan de binnenkant moest het luxe en comfortabel worden. Het resultaat mocht er zijn. De mannen uit Gaastmeer hadden een schip getekend met een roef die iets langer was dan de originele, dit om met 12 personen ruim te kunnen zitten. Er is een bar met biertap en een gezellige zithoek gemaakt. Dit is mogelijk omdat het scheepje een enorme mooie "zeeg"* heeft en dat er hierdoor ruime zitgelegenheid onder het achterdek is.

Buiten de roef in het oude vrachtruim is een zit/loopkuip ontworpen waar men zittend op de banken over het water heen kan kijken en bij het overstag gaan al lopend of staand geen last heeft van de giek die dan van de ene kant van het schip naar de andere kant zwiert. Deze giek gaat ruim over de hoofden heen. Een dubbele hydraulische besturing zorgt er voor dat de schipper achterop, als ook in de kuip bij de gasten, bij ruime koersen het schip kan besturen. Voor de mast is een complete horecakeuken gerealiseerd waar de cateraar zowel een complete maaltijd als ook een kleine hap of snack kan bereiden. Helemaal voorin staat een fluisteraggregaat, deze is luchtgekoeld, zodat ook bij eventueel droogvallen op de Waddenzee het hele schip van de nodige elektrische gemakken kan worden voorzien.

Uiteraard kan ook een authentiek zeilschip in deze tijd niet meer zonder een motor omdat dit bij het naar binnen en buiten varen van een haven of sluis door de havenautoriteiten wordt geŽist. Wij hebben gekozen voor een Iveco-Diesel van 120 pk. Als er gezeild wordt, wordt het schip voortbewogen door 160 mÝ zeilen bestaande uit een grootzeil, fok en kluiver. De zeilen en zwaarden worden bediend door lieren en kunnen zowel door de gasten (als u actief mee wilt zeilen), als door de bemanning worden bediend.

Als naam voor het schip hebben we "Babbelaer" gekozen. Dit heeft niks met Zeeuwse snoepjes of kletsende dames te maken maar het schip is vernoemd naar een slenk in de oude Lauwerszee. Bijkomend weetje: Jan (de trotse eigenaar van het schip) zijn vader voer vroeger als schipper op een schip van Rijkswaterstaat met dezelfde naam.

Jan


*
De zeeg is een gebogen lijn in een constructie. De term "gezeegd" duidt op het bezitten van een ronding of kromming in een object. (bron: Wikipedia)